Home / Vásárlás útmutató / Fűnyíró traktor használt diesel

Fűnyíró traktor használt diesel

img

Nézz körül a használt diesel fűnyíró traktor kínálatban. A lenti listában összeszedtük azokat a weboldalakat, ahol több hírdetést is találhatsz ezekből a típusokból.

 

Fűnyíró traktor használt diesel

Ezekenk a portálokon találhatsz meghírdetett használt diesel traktorokat, lehetőség van szűrni megyére, városra:

(a linkek a keresési találotok oldalra irányítanak)

 

 

„Egy igazi erőgép” – John Deere X900 sorozat

john deere
forrás: deere.hu

 

 

Fűnyíró traktorok kisokos: a legfontosabb tudnivalók

A fűnyírást kevesen imádják, a legtöbbek számára ez sokkal inkább egy mindennapi (vagy inkább heti) házimunka. Azonban, mielőtt legközelebb nekiállunk a füvet gondozni, gondolkodjunk el, hogy milyen „jó problémáink” vannak az életben: kint dolgozhatunk, nincs szó kemény fizikai munkáról, és a munkánk eredményét rögtön láthatjuk. Ezt egyáltalán nem mondhatja el mindenki magáról, főleg az utóbbi egy év tükrében, amikor egyre többen ragadtak bent a lakásukban, akár hosszabb időre, éjjel‑nappal is.

 

Milyen fűnyíró típusok léteznek?

A kézzel működtetett sarlók és kaszáktól kezdve a fűszegélynyírókon és fűkaszákon át fűnyírókat és fűnyíró traktorokat találunk, ezek felelősek gyepünk szép, egyenletes magasságáért. A jelen cikkünkben a fűnyíró traktorokra térünk ki részletesebben.

 

Mikor érdemes fűnyíró traktort választani?

A fűnyíró traktor felépítésében hasonló a hagyományos fűnyírókhoz: egy erős motort kell elképzelni, amely igen gyorsan hajt egy éles pengét, amely levágja a füvet egy megadott magasságban. Azonban a traktor nem véletlenül másik kategória: egy teljes járműről beszélünk, amely több előnyt, de egyes esetekben hátrányokat is magában foglal.

 

Mik a főbb előnyei egy fűnyíró traktornak?

Az előnyök között meg kell említeni a nagyobb sebességet: általánosságban véve egy fűnyíró traktor kétszer olyan gyors, mint a gyaloglás sebessége, vagyis a hagyományos fűnyíró működtetése. Ez a kétszeres szorzó azt jelenti, hogy a heti például két órás fűnyírás rögtön egy órásra zsugorodik.

Ha ehhez hozzávesszük a vágószélességet, láthatjuk, hogy míg egy hagyományos fűnyíró 40-50 centiméteres pengével rendelkezik, egy traktorban azonban 90-100 cm-es vágószélességű is létezik. Ez még egy kétszeres szorzó: ez alapján tehát negyedannyi időnkbe fog csak telni ugyanazt a területet levágni.

A méret nemcsak ezekben mutatkozik meg, hanem a fűgyűjtő tartály méretében is: míg egy hagyományos fűnyíró tartálya 70-80 liter között mozog, egy traktoré akár 200 liter is lehet. Ez persze csak azoknak fontos, akik összegyűjtik a levágott füvet, nem mulcsozzák.

Egy fűnyíró traktor sokkal nehezebben navigálhatónak tűnhet elsőre, de a jó hír az, hogy a sebességet lehet állítani, így egyes modellekkel a sík terepen akár gyorsabb futás sebességével is lehet füvet nyírni. A sebesség(ek)nek azonban mindig nézzünk utána, mielőtt vásárolnánk egyet. A különböző sebességfokozatok jól jönnek a fák és más tereptárgyak kerülgetésénél is.

A fűnyíró traktor rengeteg eszközzel felszerelhető: télen mini hókotróként funkcionálhat, tavasszal egy kis ekét szerelhetünk fel mögé, kerülhet rá egy kisebb utánfutó vagy pótkocsi és könnyen össze lehet vele gyűjteni a leveleket ősszel.

És az egészség sem elhanyagolható szempont: a legtöbb traktor ergonomikus üléssel és rezgéscsillapítóval vannak felszerelve, így sokkal könnyebb egyenes derékkal, kényelmesen dolgozni, a hagyományos fűnyíróhoz képest.

 

De ne feledkezzünk el a lehetséges hátrányokról sem

A legtöbb fűnyíró traktor benzines, komoly motorral rendelkezik, így sok szempontból hasonló karbantartási feladatokra kell számítanunk, mint egy személyautó esetében. Többek között fel kell tankolni (Láttunk már fűnyíró traktort benzinkúton? Mi sem.), amely azzal jár, hogy oda kell cipelni hozzá a benzines kannát.

Ügyelni kell az olajcserére, a kopó alkatrészekre, így egyértelmű, hogy jóval bonyolultabb szerkezetről van szó, mint egy néhány tízezer forintos elektromos fűnyíró esetében.

Egyes esetekben a fűnyíró traktorok nagyobb súlya „bánthatja” a gyepünket: természetesen erre a gyártók is gondoltak, és speciális, gyepkímélő kerekekkel szerelik fel a fűnyíró traktorokat.

A fűnyíró traktor nagy: ebből származik több nagyon fontos előnye, de ez azzal is jár, hogy jóval nehezebb (néha egyszerűen lehetetlen) kisebb sarkokba, zugokba eljutni.

A fűnyíró traktort tárolni is kell valahol, ami bizony nagyobb kihívás, mint egy 20 kg-os kábeles hagyományos fűnyíró. A legtöbben egy mini garázst ajánlanak erre a célra, ahol nem probléma, ha csöpög az olaj, sárdarabok esnek le a kerekeiről, és hasonlók.

 

Mire kell figyelni egy fűnyíró traktor vásárlásakor?

Fontos eldönteni, hogy benzines vagy akkus verziót vásárolunk. Az utóbbi környezetbarátabb, csendesebb, de fontos, hogy egy töltéssel le tudjuk vágni az összes füvet, amit szeretnénk. Sokszor az akkumulátorosak ára jóval magasabb.

A vágási szélesség esetében alapvetően minél szélesebb, annál jobb. De minél nagyobb, annál kevésbé tudunk majd a kisebb helyekre eljutni. Ha nem akarunk utómunkákat végezni egy másik fűnyíró eszközzel, ezt mindenképp gondoljuk át.

Fűgyűjtős tartály vagy oldalkidobás: egy sportpályán, parkban, finom pázsit esetén nem akarjuk szétszórni a füvet. De egy hétvégi háznál megszabadulni a gaztól? Ehhez nem kell gyűjtögetni a füvet. Fontos, hogy egy oldalkidobósra utólag tartályt szerelni elég kényelmetlen lehet, míg a fűgyűjtős tartályossal általában lehet mulcsozni is.

  • Facebook
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :